Masturbeer jij? Wat onrein!

Hoi,

Heb je het opgemerkt? Vorige week was het "International Masturbation Day". Je kon er, als je op social media zit, eigenlijk niet omheen. Voor mij was het een grappig toeval. In de dagen ervoor was ik aan het nadenken over een nieuw blog. Ik wilde eigenlijk graag een blog schrijven over Jehovah's Getuigen en masturbatie. Dat is namelijk best wel een dingetje. Ik twijfelde er alleen aan of het niet een te lastig onderwerp zou zijn, want hoe open kan en mag je zijn over masturbatie? Uiteraard begrijp ik heel goed dat deze twijfel vooral voortkomt uit mijn eigen ervaringen en achtergrond. Bij Jehovah's Getuigen is masturbatie not done (jaja... ik weet heus wel dat ècht iedereen het doet, maar in principe mag het dus niet), dus ik heb ook eigenlijk nooit geleerd dat je hier gewoon heel open over mag zijn.

Toen kwam dus die bewuste dag. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Een speciale internationale dag voor masturbatie. Heftig! Ik zag op mijn tijdlijn allerlei grappige berichten voorbijkomen en vooral de dames deelden vol overgave hun ervaringen met de nieuwste speeltjes. Blijkbaar moet ik nodig zoiets als een Satisfyer aanschaffen? Maar goed, ik dwaal af...

De openheid die dag op social media maakte mij duidelijk dat ik dit blog gewoon kan en mag schrijven. In mijn vorige blog hadden we het over hoe kinderen van Jehovah's Getuigen bepaalde lessen op school niet volgden. Zo ook seksuele voorlichting. De getuigen, en dus ook mijn ouders, zijn ervan overtuigd dat je door deze lessen een heel verkeerd beeld krijgt van seksualiteit. Maar wat leerde ik dan wel? Mijn moeder gaf mij en mijn zussen voorlichting uit een boek dat volgens mij als titel had: "Waar was ik toen ik er nog niet was?" Wat ik mij ervan herinner, is dat het vooral foto's van verschillende stadia van een zwangerschap waren en wat zeer praktische tekeningen van "de daad". Mijn ouders vonden het belangrijk ons voor te lichten voordat we naar de basisschool gingen. Zo konden ze voorkomen dat wij ergens anders misschien eerder de foute informatie kregen. Daar zat je dan als zesjarig meisje. Ik begreep er allemaal maar weinig van.

Naast deze ietwat knullige voorlichting over de menselijke voortplanting, was er natuurlijk ook nog zoiets als masturbatie. Toen wij nog klein waren klonk de boodschap "daar beneden is om te plassen en te wassen, niet om aan te zitten." Op zich een heldere instructie, maar wat moet je ermee?

De organisatie voorziet in verschillende materialen om het onderwerp masturbatie bij jongeren onder de aandacht te brengen. Ik kan mij niet meer echt herinneren welke publicatie daar in mijn vroege jeugd voor gebruikt werd. Ik heb wel nog het boek waaruit mijn kinderen onderwijs kregen nog in de kast staan. Ik ga ervan uit dat het standpunt niet zoveel gewijzigd is. Dit is dus een boek voor jonge kinderen voor de puberteit. Een passage:

Tegenwoordig hebben sommige jongens en meisjes seksuele omgang, maar dit is verkeerd. De bijbel spreekt over het mannelijke 'geslachtsorgaan' of de penis (plasser). De vrouwelijke geslachtsdelen heten vagina of schede (spleetje). Jehovah heeft deze lichaamsdelen met een speciaal doel gemaakt dat alleen voor getrouwde mensen is. Het maakt de demonen blij als mensen dingen doen die verboden zijn. De demonen vinden het bijvoorbeeld leuk als een jongen en een meisje met elkaars plasser of spleetje spelen. En wij willen de demonen toch zeker niet blij maken?

Ja, je leest het goed. Passages als deze worden gebruikt om ook onderwerpen als masturbatie al bij hele jonge kinderen aan te kaarten. Want je mag niet met elkaars plasser of spleetje spelen, maar dus ook niet met die van jezelf! Dit is een slechte en onreine gewoonte waarmee je alleen maar de demonen blij maakt.

Als je richting de puberteit gaat, krijg je een andere publicatie: Wat jonge mensen vragen - praktische antwoorden. Maar liefst twee hele hoofdstukken worden gewijd aan masturbatie. Als eerste wordt de vraag: 'Hoe ernstig is masturbatie?' besproken. In dit hoofdstuk wordt naast een definitie en de oorzaken (door niet goed op te passen waar je naar kijkt op luistert, kan je 'ten prooi vallen aan masturbatie'), ook het standpunt van de bijbel besproken. Grappig detail: in heel de bijbel wordt er niet over dit onderwerp gesproken. Hoe kan je het dan toch als onrein bestempelen en zelfs verbieden? Dat kan door een tekst uit Kolossenzen 3:5 op een handige manier toe te passen:

Dood daarom je aardse lichaamsdelen als het gaat om seksuele immoraliteit, onreinheid, onbeheerste hartstocht, schadelijke verlangens en ook hebzucht, een vorm van afgoderij.

Het hoofdstuk redeneert verder dat masturbatie gevoelens opwekt die kunnen leiden tot allerlei vormen van immoraliteit en dat het leidt tot geestelijke en emotionele verontreiniging. Je raakt volledig op jezelf en je eigen seksuele verlangens gericht, terwijl God het zo bedoeld heeft dat deze verlangens alleen binnen een huwelijk bevredigd mogen worden. Dan volgt het hoofdstuk: 'Hoe kan ik de strijd tegen masturbatie aanbinden?' Dit hoofdstuk geeft nuttige tips om te stoppen met masturberen. Als ik alles hier ga toelichten, wordt dit blog veel te lang, maar het komt hierop neer: Masturberen kan je afleren.

Als jonge getuige is de puberteit een vreselijke periode vol vragen, nieuwe ontdekkingen en vooral bergen en bergen schuldgevoel. Want als je dan een keer fijn masturbeert, weet je daarna gelijk zeker dat je mogelijk iets hebt gedaan dat smaad brengt op de hele gemeente en op Jehovah's naam. Je voelt je vies, onrein en onwaardig. Kortom, tegen de tijd dat je een jaar of 18 bent en dus de huwbare leeftijd hebt bereikt, komen de frustraties je oren uit en lopen de broeders rond met chronisch blauwe ballen.

Maar als je dan de puberteit achter je gelaten hebt, ben je dan ook bevrijd van alle gênante wijze lessen ten aanzien van dit onderwerp? Oh zeker niet!

Stel dat je als broeder of zuster wilt gaan dienen op één van de Bethel huizen (Onder deze huizen vallen bijvoorbeeld het hoofdkantoor en alle bijkantoren in de landen waar Jehovah's Getuigen actief zijn). Tijdens je introductie op Bethel krijg je een instructievideo te zien over hoe je je hoort te gedragen als lid van de Bethel familie. Twee van deze video's zijn uitgelekt en kunnen nu dus online bekeken worden. Ik heb echt met plaatsvervangende schaamte zitten kijken! Als eerste komen de vrouwen aan bod. Vrouwen krijgen in deze video mee dat het belangrijk is dat zij zich netjes en bescheiden kleden. Doen zij dit niet, dan zijn zij er medeschuldig aan als broeders hier opgewonden van worden en gaan masturberen. Vrouwen vormen echter waarschijnlijk in de ogen van de broeders die deze video gemaakt hebben, niet zo'n heel groot risico. Hun stukje over masturbatie of 'self abuse' zoals ze het noemen, duurt slecht één minuut.

Maar dan zijn de mannen of broeders aan de beurt. In één van de meest beschamende video's die ik ook voorbij heb zien komen krijgen mannen onderwijs over de gevaren van masturbatie. Zo wordt afgeraden te strak ondergoed te dragen. Draag je toch een fijne strakke onderbroek en raak je hier opgewonden van? Dan maak je je schuldig aan masturbatie en ben je onrein in de ogen van Jehovah. Nadat ook in deze video weer een mooie definitie van masturbatie wordt gegeven (want ja, je zal maar niet weten wat het woord betekent), wordt de vraag gesteld of je altijd je handen moet gebruiken om het ook masturbatie te noemen. Wat blijkt? Zelfs als je met je zaakje tegen een kussen aan schuurt, zonder daarbij je handen te gebruiken, maak je je schuldig aan masturbatie.

Hoe zit het dan eigenlijk met natte dromen? Hier kan je in principe natuurlijk niets aan doen. Dit gebeurt gewoon. Maar... dan moet je jezelf wel de vraag stellen of je gedachten rein waren vlak voordat je ging slapen. En hoe was je slaaphouding? Viel je in slaap met een kussen of deken tussen je benen? Dan kan je een natte droom uitlokken en dus ben je in dat geval schuldig aan masturbatie en onrein.

Ik hoor je gewoon lachen en denken: "Iloon, je spoort niet helemaal. Deze video's bestaan niet echt!" Ik begrijp die reactie dus: zoek ze op en kijk er zelf naar. Ik kan je beloven dat het één van de meest bizarre dingen is dat je ooit hebt gezien. Ga naar YouTube en zoek op 'Pillowgate: the Rebuttal' van The John Cedars Channel...and see for yourself!

Ik maak er nu misschien een beetje een grapje van, maar eigenlijk is het diep treurig hoe deze organisatie al van jongs af aan echt alles voor je bepaald. En hoe jonge mensen zo structureel onderdrukt worden in hun gevoelens. Gevoelens die heel normaal en heel natuurlijk zijn en horen bij het opgroeien tot seksueel gezonde volwassenen. Ik zou willen dat deze organisatie zich eens wat minder druk zou maken om dit soort persoonlijke zaken en zich iets meer zou bekommeren om de problemen ten aanzien van seksueel misbruik binnen hun gelederen.

In mijn gezin is dit onderwerp privé, maar zeer zeker geen taboe. En de openheid afgelopen week op social media was voor mij, als ex getuige, zeer verfrissend.

Dat was het voor deze keer, ik hoop dat je weer met plezier meegelezen hebt. Stay safe en tot de volgende!

Liefs!

(Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit blog of naar aanleiding van mijn boek behoefte hebben aan contact met mij of één van de buddies, stuur dan even een mailtje naar ilona@ex-jg.nl of plan een
videogesprek via EX-JG Talk. Ga voor details naar de website www.ex-jg.nl. We nemen dan snel contact met je op. Je kunt erop vertrouwen dat we altijd zeer discreet omgaan met wat je vertelt en je altijd met liefde en respect zullen benaderen.)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Sereen en respekt vol omschreven.
Dekerf Kurt, op 31-05-20
Heel mooi geschreven !!
Ruud, op 31-05-20
Als ik je blog lees en dan weer die druk voelt......Vreselijk. Altijd maar mooi weer spelen ten koste van een ander. Toen ik daar vandaag ging hadden ze alles afgenomen die(satanisch sekte). Ze bekommerde zich helemaal niet om je. Sterker ze zagen je graag buiten in de (wereld) ten onder gaan. de laatste jaren besef ik pas dat ook zij eigenlijk slachtoffer zijn. Maar ben tot op vandaag bezig ze te vergeven..alweer 15 jaar geleden. Mensen beseffen niet waar ze aan beginnen.
Maurice Broekarts, op 01-06-20
Ik ben blij dat je je weg naar vrijheid gevonden hebt!

Masturbeer jij? Wat onrein!

Onverbiddelijk teleurgesteld

Jehovah´s Getuigen en Rusland: de koning van het noorden?

Only Our Lives Matter!

Masturbeer jij? Wat onrein!

Een diploma heb je toch niet nodig?