Het ex-jg kerstdiner...

Hallo,

Ik hoop dat iedereen heerlijke kerstdagen heeft gehad! Mijn kerstdagen waren geweldig. Eerste kerstdag vierden wij thuis met het gezin. We hebben eerst alle leuke, lieve en mooie cadeautjes uitgepakt en daarna was het tijd om uitgebreid te gourmetten. Een beetje cliché allemaal misschien, maar absoluut niet slecht toch voor mensen die het kerst vieren nog aan het leren zijn?

Ik vind het mooi om te zien hoe er in slechts drie jaar tijd al echte tradities zijn ontstaan. Ieder kind heeft zijn/haar eigen kerstbal of ornamentje dat standaard in de boom hangt. Er hangen herinneringen aan vakanties en mooie plekken in de boom.Het treintje onder de boom, het kleine kerstdorpje op het tafeltje. Zodra de boom staat worden er steeds cadeautjes onder de boom gelegd. In de boom hangen candy canes. Deze mogen eruit gehaald worden om lekker op te snoepen en worden zo’n beetje elke dag wel aangevuld. Samen naar de kerstmarkt, naar het tuincentrum in kerstsfeer, uitgebreid koken, kerstmuziek. Wij hebben kerst echt omarmt, en genieten van en met elkaar.

Een andere traditie die is ontstaan is het ex-jg kerstdiner. Hoewel je na twee edities misschien nog niet echt over een traditie kan spreken, durf ik toch wel te zeggen dat we dit de komende jaren zeker voort gaan zetten. Het ontstond vorig jaar heel spontaan. Ik had in de zomer de “portretten” uit mijn boek aan elkaar voorgesteld tijdens een gezellige avond bij mij in de tuin. Dat was voor mij de eerste keer dat ik een groep ex-getuigen bij elkaar zag. En het was magisch! De gedeelde achtergrond, de gedeelde pijn, maar ook het gevoel van vrijheid en acceptatie. Je verwonderen over elkaars verhalen, de herkenning. Zo ontstond ineens een “nieuwe familie” en het idee om met deze familie kerst te vieren. En afgelopen vrijdag was daar dus de tweede editie. Een iets andere samenstelling dan vorig jaar, maar weer even bijzonder en magisch...

Wat het voor mij een beetje extra bijzonder maakte, was het feit dat er mensen aanschoven die ik nauwelijks of zelfs niet kende. Mensen die ik bij het opendoen van mijn voordeur voor het eerst ontmoette…en bij het afscheid een paar uur later omhelsde als familie.

Hoe is dit zo gekomen? Het eerste stel dat nieuw aanschoof zijn twee fantastische vrouwen. Eén van hen is ex-getuige, uitgesloten omdat zij van een vrouw houdt. Haar partner is geen ex-getuige, voor haar moet dit ook een hele wonderlijke avond zijn geweest. Ik had beiden even heel kort ontmoet tijdens de gay-pride in Amsterdam, toen ik daar met Ben en Nalu free hugs stond uit te delen. Ben kenden ze al, en een paar weken later bleek dat ze ook Marco al kenden. Ze deelt haar verhaal met ons, met deze “vreemden”, open en eerlijk. Haar pijn is nog heel vers, en hier en daar komen de tranen. We voelen elkaar en daarin (her)kennen we elkaar.

Het tweede stel dat aanschoof is ook “gemengd”. Hij is al een aantal jaren uitgesloten, zij is geen ex-getuige. Zij heeft het artikel in de Telegraaf gelezen op de dag dat mijn boek uitkwam. Naar aanleiding van dit artikel schreef zij mij een bericht via Facebook. Zij schreef dat haar man jaren geleden uitgesloten is, dat hij hierdoor alles kwijt is geraakt. Dat hij zich vaak alleen voelt en hier met niemand over kan praten. Ze vraagt of ik eens contact met hem op wil nemen, want “ik doe mijn best om hem te begrijpen, maar ik zal hem nooit zo begrijpen zoals jij dat bijvoorbeeld zou kunnen doen.”

Ik heb hem uiteraard gebeld en we hebben een tijdje met elkaar gesproken. Ik heb hem uitgelegd dat ik samenwerk met een aantal buddies. Mensen die via www.ex-jg.nl contact opnemen, kan ik zo in contact brengen met een andere ex-getuige, één van de buddies. Deze buddies zijn allemaal ervaringsdeskundigen en goede vrienden van mij. Het doel hiervan is dat meer mensen hun verhaal kunnen delen en zich niet meer alleen en onbegrepen hoeven te voelen.

(Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat wij geen professionals zijn, en zullen wij mensen in geestelijke nood, indien nodig, ook altijd doorverwijzen naar hulpverleners.)

Met zijn toestemming koppel ik hem aan Marco. En dat blijkt een mooie combinatie te zijn. Zo mooi, dat Marco deze twee lieve mensen uitnodigt voor het ex-jg kerstdiner en uiteraard zijn ze meer dan welkom. Ik zie enige spanning op hun gezicht als ze binnenkomen, maar deze spanning verdwijnt al snel als sneeuw voor de zon. Ze delen hun verhalen en al snel lijken ze zich prima thuis te voelen. Zij verontschuldigd zich nog even, omdat zij het gevoel heeft dat zij zichzelf uitgenodigd hebben. Ik wil hier echter niets van horen. Ik ben vooral heel blij dat zij zo moedig is geweest om een wildvreemde om hulp te vragen voor haar man. Hieruit blijkt haar liefde voor hem en dat vind ik mooi… ik ben dan ook heel blij dat ik deze mensen heb mogen leren kennen deze avond.

Er is een overvloed aan lekker eten en drinken, iedereen heeft iets meegenomen. We eten, lachen en huilen. Ook hebben we ons “thanksgiving-momentje”. We staan met een glas bubbels in een kring in mijn heerlijke, ruime keuken en proosten op het leven, de liefde en vooral op onze vrijheid. Eén voor één benoemen we waar we op dit moment dankbaar voor zijn. De lucht vult met warmte en liefde. Ik slik mijn tranen weg en voel me zo intens gelukkig en dankbaar in dit moment. Alles was verloren is, alle pijn… alles lost even op in deze bubbels van geluk!

Zo komt ook aan de tweede editie van het ex-jg kerstdiner een einde. Moe en voldaan ga ik slapen. Ik droom van alles dat is geweest en alles dat nog gaat komen. Geluk.

Ik wens iedereen een gezellig oud en nieuw en een prachtig, warm en liefdevol 2020!

Liefs!

(Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit blog of naar aanleiding van mijn boek behoefte hebben aan contact met mij of één van de buddies, stuur dan even een mailtje naar ilona@ex-jg.nl . We nemen dan snel contact met je op. Je kunt erop vertrouwen dat we altijd zeer discreet omgaan met wat je vertelt en je altijd met liefde en respect zullen benaderen.)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Het ex-jg kerstdiner...

Onverbiddelijk teleurgesteld

Jehovah´s Getuigen en Rusland: de koning van het noorden?

Only Our Lives Matter!

Masturbeer jij? Wat onrein!

Een diploma heb je toch niet nodig?