Jehovah´s Getuigen en het Coronavirus; de dolle rit van het vale paard.

Hallo allemaal,

Het is al weer een paar weken geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Wat ziet de wereld er nu anders uit. De hele wereld is in de greep van het Coronavirus. Mensen werken thuis, scholen zijn gesloten, winkels zijn leeg. Wij passen ons hier thuis zoveel mogelijk aan, maar eerlijk is eerlijk... ik vind het best wel heel eng allemaal.

Mijn eigen gezondheid is een bron van zorg, net als die van mijn kinderen. Wat gebeurt er als één van ons toch ziek wordt? En zo pieker ik er lustig op los. Ik merk dat ik ook meer dan anders aan mijn familie in de organisatie denk. Hoe zullen zij hiermee omgaan? Hoe gaat het bijvoorbeeld met mijn vader. Zijn longen zijn al jaren heel erg slecht en ik vermoed dat dit virus voor hem fataal zal zijn. Zo nu en dan twijfel ik of ik hem een berichtje zal sturen. Ergens vind ik dat niet meer dan fatsoenlijk, even checken hoe het met je ouders is. Tegelijkertijd weet ik dat het totaal geen zin heeft om nu contact te zoeken. Andersom is het niet anders, ik heb ook in deze spannende tijd niets van ze gehoord. Mijn twijfel is echter dit: geef ik, door juist wel een bericht te sturen, niet een mooi voorbeeld in onvoorwaardelijke liefde?

Ik kom er niet uit. Ik besluit wat onderzoek te doen naar hoe Jehovah's Getuigen omgaan met Corona. Misschien geeft dit mij wat inzicht in de gedachten van mijn familie. Uiteraard geeft mij dit meteen de kans om jullie weer mee te nemen in de gedachtewereld van de getuigen.

Het is 2 maart 2020 als er een brief wordt verstuurd aan alle gemeenten. De brief begint met deze zin: "We are all pleased to see the fulfillment of Bible prophecies in these last days..." met een verwijzing naar Lukas 21:7-11 waar het teken van de laatste dagen beschreven wordt.

Wauw. Ze zijn blij deze ontwikkelingen te zien? Duizenden ziek of overleden. Economieën die een enorme klap krijgen. Verdriet, angst, onzekerheid. Maar hé, wij hebben weer een kans om te "bewijzen" dat ons verhaal klopt, dus wij zijn blij. Ik schrik ervan, maar ik vraag me ook af hoe individuele getuigen hierop reageren. Zijn ze het eens met deze stelling? En zijn ze dat nog als dit virus henzelf of een geliefde of familielid treft?

Op 3 maart 2020 wordt er op jw.org een Corona update geplaatst bij het internationale nieuws. Ook in dit bericht staat dat het uitbreken van dit virus onderdeel is van het kenmerk van de laatste dagen voor Armageddon. Het verbaast mij niet. Als onderbouwing gebruiken ze ook hier de tekst in Lukas 21:11 "Er zullen grote aardbevingen zijn en in de ene plaats na de andere voedseltekorten en epidemieën. Ook zullen er angstaanjagende dingen te zien zijn en zullen er uit de hemel grote tekenen zijn."

Vervolgens krijg ik een brief van 12 maart 2020 onder ogen die gericht is aan alle gemeenten in Nederland. Hierin worden de aanpassingen in de regelingen voor vergaderingen, velddienst (prediking) en het Avondmaal besproken. Alle vergaderingen en velddienstbijeenkomsten komen per direct te vervallen. Het prediken van deur tot deur en de prediking met lectuurkarretjes komen volledig te vervallen. Normaal gesproken is de periode voorafgaand aan het Avondmaal (de enige jaarlijkse viering van de getuigen) juist een periode van extra activiteit. Iedereen ontvangt normaal gesproken een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn. Om de vergaderingen toch een beetje te vervangen, wordt aan iedereen toegang verschaft tot JW Stream, zodat de vergaderingen online voortgang kunnen vinden.

Ik probeer me voor te stellen hoe het is om als getuige dit nieuws te ontvangen. Naar mijn weten is het nooit eerder gebeurd dat de prediking op deze manier moest worden stil gelegd. Ik denk dat de meeste getuigen in dit geval voor hulp en inzicht naar jw.org zouden gaan. Ik besluit hetzelfde te doen. Vrij prominent in beeld zie ik gelijk een afbeelding van de vier ruiters van de Apocalyps. Als ik verder klik, kom ik uit bij de Wachttoren nummer 3 van 2017 "De vier ruiters: hoe hun rit van invloed is op u".

De artikelen in dit tijdschrift bespreken de betekenis van de vier ruiters. Er wordt verwezen naar Openbaring 1:1-3 om te benadrukken waarom het van belang is de Openbaring met haar profetieën te begrijpen. Deze passage eindigt met de woorden: "Gelukkig is hij die de woorden van deze profetie hardop leest en zij die ze horen en die zich houden aan alles wat erin geschreven staat, want de vastgestelde tijd is nabij." In een volgend artikel wordt uitgelegd dat de rit van de vier ruiters kort na 1914 begonnen is en dat wij sindsdien in de laatste dagen leven. Voor degene met een bijbel: in 2 Timotheüs 3:1-5 kan je een uitgebreide omschrijving vinden van hoe de wereld eruit zal zien tijdens deze laatste dagen. Volgens het artikel brak er rond 1914 een oorlog uit in de hemel. Satan verloor deze strijd en werd naar de omgeving van de aarde geslingerd. Openbaring zegt dan: "Wee de aarde en de zee, want de Duivel is naar jullie neergedaald. Hij is woedend, omdat hij weet dat hij nog maar weinig tijd heeft."

Valt het jullie ook op? Elke keer ligt de nadruk op het feit dat er nog maar weinig tijd is. Het einde is nu echt nabij. Zelfs als je als getuige al een beetje twijfelt lijkt het me juist nu vreselijk moeilijk om te beslissen de organisatie te verlaten. Je bent er immers bijna? Neem je het risico uitgesloten te worden? Of hoop je dat je toch goed zit en reken je op de bescherming van Jehovah en zijn organisatie hier op aarde?

Maar nog even terug naar die paarden. Wij hebben op dit moment blijkbaar te maken met het laatste paard. Het vale paard vertegenwoordigt dood veroorzaakt door plagen en andere factoren. Het artikel schrijft dat kort na 1914 tientallen miljoenen mensen stierven ten gevolge van de Spaanse griep. Daarna volgden pokken, aids, malaria en tuberculose. En nu hebben we het Coronavirus dat ons allemaal bedreigt. Het artikel sluit gelukkig positief af. Er kan nu uitgekeken worden naar Armageddon, waarna de aarde tot een paradijs gemaakt zal worden. Een paradijs zonder pijn, verdriet, ziekte en dood. Voor het gemak vergeten we maar even dat tijdens Armageddon iedereen die geen Jehovah´s Getuige is gedood zal worden en dat het mooie paradijs dus gebouwd zal worden op de lichamen van bijna de hele wereldbevolking.

Ben ik veel wijzer geworden door dit onderzoek? Niet echt. Ik denk dat de getuigen op dit moment net zo bang zijn als wij. Ook zij kunnen nu ziek worden en sterven. Het verschil zit hem denk ik in wat voor toekomst je voor ogen hebt. Zij denken oprecht dat zij nu dichtbij het paradijs zijn. Daarbij komt dat zij geloven dat als zij sterven, zij een opstandig zullen krijgen in dat paradijs. En juist dat maakt dat ik medelijden voor ze voel. Je zal maar al je vertrouwen stellen in een organisatie die je zo voorliegt en zo onder controle houdt.

Ga ik mijn vader een bericht sturen? Ook daar ben ik niet uit. Als je daar een mening over hebt of een tip... ik zie je reactie graag. Voor nu ga ik dit blog afsluiten met de wens dat jullie allemaal jullie weg vinden in deze nieuwe situatie. Stay safe!

Liefs!

(Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit blog of naar aanleiding van mijn boek behoefte hebben aan contact met mij of één van de buddies, stuur dan even een mailtje naar ilona@ex-jg.nl . We nemen dan snel
contact met je op. Je kunt erop vertrouwen dat we altijd zeer discreet omgaan met wat je vertelt en je altijd met liefde en respect zullen benaderen.)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Wauw! Zo mooi geschreven. Ik zou ook twijfelen om te sturen, waarschijnlijk zouden ze dan denken dat je bang bent om niet in het paradijs te geraken...
Ook al ben ik 15 jaar uit de organisatie, toch komt het gedacht nog boven dat het wel eens waar zou kunnen zijn en ik er niet bij ben.
Bedankt voor dit fijn artikel
Lindsay
Lindsay, op 19-03-20
Dank je wel voor je lieve reactie Lindsay. Ik snap je gevoel. Ikzelf ben er inmiddels van overtuigd dat het niet de waarheid is. Dat geeft rust aan mijn kant...
Hallo Ilona, je hebt het mooi beschreven. Of je je vader een berichtje moet sturen of niet, weet ik niet. Wat zou je motivatie zijn? Is het omdat je diep in je hart contact met hem wilt? Of wil je hem onbewust een lesje leren wat échte liefde is? Sterkte hiermee.
Lisa, op 19-03-20
Ik denk dat vooral het laatste mij motiveerde om toch een berichtje te sturen. Ik leef vanuit liefde en ik zou mezelf te kort doen door geen berichtje te sturen.
't is al begonnen i.de jaren na Jezus dood lees eens de geschiedenis,
Ik g elloof in de Heer Jezus
Ik ben 40j getuigen van geweest ouderling, neem contact op met je ouders, D as beste en menselijk jw is van de duivel, valse profeten
eric feys, op 19-03-20
Ik geloof niet meer in God en dus ook niet in de duivel. Dat het valse profeten zijn ben ik dan weer helemaal met je eens ;-)
Ik heb inderdaad contact opgenomen en dat was een goede beslissing.
Ik sta nu ook vaak stil bij de vraag: Zal ik het overleven als uitgesloten Jehova? Gaat Jehova echt alleen de getuigen laten leven en de rest uitmoorden? Het beangstigd mij helemaal nu in deze tijd.
Anna Kock del Buono, op 19-03-20
Hey Anna,
Ik hoop dat de berichten en reacties op facebook je een beetje rust hebben gegeven. Liefs!
Mooi geschreven Ilona.

Wat je vraag betreft.
Ik kijk altijd naar wat voor mij belangrijk is.
Vin dik het belangrijk om te laten zien dat ik een mens ben met gevoel, emotie en belangstelling? Dan stuur ik een bericht. Ongeacht of en O ja wat voor antwoord ik terug krijg. Ik wil een mens zijn die mag laten zien wat ik voel, denk en doe, en ik laat zien dat ik ondanks wat mij word aangedaan, ik een mens blijf met belangstelling en aandacht voor iedereen om mij heen. En hun mogen het opnemen zoals ze willen. Dat is voor mij niet belangrijk. Wel hoe ik over mezelf denk en wat ik van mezelf vind
Mirjam, op 19-03-20
Hoi Mirjam, ik ben het met je eens. Zo voel ik het ook. Ik heb mijn vader dus toch een bericht gestuurd en kreeg een mooie reactie terug.
Hi, ik begrijp je twijfel. Die heb ik zelf ook lang gevoeld. En toch heb ik het initiatief genomen om contact op te nemen met mijn vader toen hij ziek was. Andere crisis dan nu, maar dat veranderd mijn visie hierop niet. Je kunt je ouders jouw medeleven tonen. Zeker als je dat voelt. Waarom zou je tegen je gevoel ingaan? Ik heb mijn vader nooit uitgesloten. De organisatie heeft mij uitgesloten, maar ik voelde als mens dat ik contact wilde met mijn vader en heb dat contact dan ook gezocht. En hem laten weten dat ik van hem hield. En dat ik trots was op de goede dingen die hij in zijn leven had gedaan.
Nu kan je nog contact hebben met je vader. Straks misschien niet meer. Als jij voelt dat je dat wil, twijfel dan niet. En als je vader je afwijst is dat zijn keuze. Maar dan heb jij je gevoel gevolgd en ben je eerlijk geweest naar jezelf.
Sterkte en succes. N
Nathan, op 19-03-20
Hoi Nathan, dank je wel voor je reactie. Ik heb mijn vader uiteindelijk toch een bericht gestuurd en kreeg een mooie reactie terug.
Ik vind het ontzettend moeilijk allemaal! Ik denk ook aan mijn moeder en vind het verschrikkelijk dat zij geen contact “mag “ hebben met mij of mijn zus. Ze heeft zelfs een geheimnummer zodat ik niet eens KAN bellen of een berichtje sturen. Per post kan, maar ik krijg nooit antwoord. De laatste boodschap was per telefoon : “ jij komt niet in het Paradijs”.. nu zit ze daar te wachten met mijn jongste zus haar man en haar kleinzoon ( die ook flink gebrainwasht is). Ik ga niets meer sturen. Voor hen ben ik namelijk al dood.
Ik ben blij voor je dat je een mooie reactie terug hebt gekregen!
Nelleke Klasen, op 05-05-20
Lastig hè Nelleke? Je zou ze het liefst letterlijk wakker schudden. Ze wachten en wachten op iets dat niet gaat komen en je zou ze zoveel leed willen besparen. Ik wens je veel kracht en wijsheid. Liefs!
Beste Ilona, wij kunnen zonder problemen elkaar een hand geven ......... gelukkig!
Je bent een Dappere Vrouw met dat wat je doet en uitdraagt. Ik heb je héél erg véél te vertellen, maar daarvoor nú even niet de tijd en zere vingers.
Denk dat ik je beter kan
e-mailen, of e.v.t. tel. contact. +33(0)555813313
Warme HarteGroet van David. {Ja je bent echt Stoer en oprecht}
David Meijer du Jardin, op 01-09-20
Hoi David,
Mailen mag altijd!
Groetjes Ilona
Hoi Ilona,

Wat overtuigd jou ervan dat zij liegen en dat er geen paradijs op aarde komt?
Jij weet dat zeker maar hoe weet jij dat?
Heb je de bijbel diep maar dan ook diep onderzocht?
Heb je onderzocht of de bijbel leugens verteld?
Of profetieën die er instaan echt zijn uitgekomen, vergeleken met andere historische verslagen?
Kloppen alle plaatsen die genoemd worden, enz enz
Een diepe studie is nodig om zeker te zijn.
Waarom ben jij zo zeker?

Met vriendelijke groet,
Hans
Hans, op 15-09-20
Beste Hans,

Ik heb dit zeker zeer goed onderzocht en ben voor mijzelf tot de conculsie gekomen dat de leer van Jehovah's Getuigen niet de juiste is. Of er verder een God bestaat en wat dan zijn/haar plannen voor de wereld zouden zijn, dat laat ik in het midden. Ik 'voel' geen God, maar dat wil niet zeggen dat er geen God is. Ik voel echter op dit moment in mijn leven geen enkele begoefte om daar verder onderzoek naar te doen. Ik ben dankbaar voor het leven en alle mooie dingen die het leven en de natuur mij bieden. Dat is voor mij genoeg.

Jehovah´s Getuigen en het Coronavirus; de dolle rit van het vale paard.

Onverbiddelijk teleurgesteld

Jehovah´s Getuigen en Rusland: de koning van het noorden?

Only Our Lives Matter!

Masturbeer jij? Wat onrein!

Een diploma heb je toch niet nodig?